Lapsen jättäminen perinnöttömäksi

Perinnönjättäjän rintaperillisiä ovat ensisijaisesti hänen lapsensa ja mikäli lapset ovat kuolleet, perillisiksi tulevat perinnönjättäjän lapsenlapset. Lain mukaan rintaperilliset voivat vaatia edesmenneen perinnöstä lakiosaa, joka perillisellä on oikeus saada edesmenneen tekemästä testamentista huolimatta. Lakiosuus turvaa näin rintaperillisen osuutta vainajan jäämistöstä. Onko rintaperillinen kuitenkaan aina oikeutettu saamaan lakiosansa, joka turvataan laissa?

Lakiosan suuruus on puolet perittävän omaisuudesta. Mikäli rintaperillisiä on esimerkiksi kaksi, lakiosa on neljäsosa perittävästä omaisuudesta. Jos perittävä on elämänsä aikana tehnyt omaisuudestaan testamentin, joka on määrätty kokonaan muulle kuin rintaperilliselle, on rintaperillinen siitä huolimatta oikeutettu lakiosaansa.

On kuitenkin mahdollista, että jopa rintaperillinen jää ilman minkäänlaista osuutta vanhempansa perinnöstä. Rintaperillinen on mahdollista tehdä kokonaan perinnöttömäksi tiettyjen edellytysten täyttyessä. Tällöin rintaperillisellä ei ole lainkaan oikeutta lakiosaansa.

Perinnöttömäksi jättäminen edellyttää luonnollisesti painavia syitä. Esimerkiksi riitaisat välit eivät riitä perusteeksi lakiosan sivuuttamiseen. Jos rintaperillinen on kuitenkin tahallisella rikoksella syvästi loukannut perittävää, voi perittävä tehdä myös rintaperillisensä perinnöttömäksi. Lain mukaan perittävä voi tehdä perillisen perinnöttömäksi, jos tämä on tahallisella rikoksella syvästi loukannut perittävää, hänen perimyspolvessa olevaa sukulaistaan, ottolastaan tai tämän jälkeläistä.

Rintaperillisen voi jättää myös perinnöttömäksi, mikäli hän elää jatkuvasti kunniatonta tai epäsiveellistä elämää. Tällöin otetaan huomioon, kuinka syvästi rintaperillisen elämäntyyli on loukannut perittävää. Esimerkiksi pelkkä juopotteleva elämäntyyli tuskin riittää, mutta mikäli tähän liittyy lisäksi esimerkiksi oman lapsen huoltajuuden menetys ja muita pieniä rikoksia, voi kunniattoman elämän tunnusmerkit täyttyä.

Lain mukaan perinnöttömäksi tekemisestä on määrättävä testamentissa ja samalla mainittava määräyksen peruste. Peruste on sen toteennäytettävä, joka vetoaa tähän määräykseen.

Asianajajamme auttavat sinua mielellään, mikäli sinulla heräsi aiheen tiimoilta jotain kysyttävää. Ota rohkeasti yhteyttä!

Ota yhteyttä ja anna meidän auttaa!