Mikä kiinteistöriitojen käsittelyssä yllättää? Juristimme kertoo vastauksen

Hoidamme usein kiinteistöriitoja ja olemme huomanneet, että tietyt asiat niiden käsittelyssä tulevat usein asiakkaille yllätyksenä. Tässä artikkelissa avataan muutamia usein asiakkaillemme yllättäviä kiinteistöriidan aspekteja.

Ensinnäkin kiinteistöriidat ovat usein monimutkaisia ja laajaa ymmärrystä vaativia kokonaisuuksia. Niiden käsittely vie aikaa niin asiaan perehtymisen kuin myös laadukkaiden kirjelmien kirjoittamisen vuoksi. Kiinteistöriidoissa vaaditaan usein monenlaista näyttöä mm. virheestä ja sen synnystä, joten materiaalia kerääntyy usein paljon. Lisäksi vastapuolelle tulee antaa riittävästi vastausaikaa sovinnon mahdollistamiseksi. Tämän vuoksi kiinteistöriitojen käsittely vie jonkin verran aikaa jo ennen tuomioistuinvaihetta. Myös tuomioistuimissa käsittelyajat ovat kohtuullisen pitkiä ja istuntoa voi hyvinkin joutua odottamaan yli puolen vuoden ajan. Onkin yleistä, että riita saadaan sovittua jo ennen sen käsittelyä oikeudessa ja tämä säästääkin asiakkaan aikaa ja rahaa.

Kiinteistöriidoissa on erityisen tärkeää, että virheistä on todisteellisesti ilmoitettu vastapuolelle niiden ilmaantuessa tai mahdollisimman pian niiden ilmaantumisen jälkeen. Esimerkiksi sähköposti virheistä ja korjaus- tai korvausvaatimus on hyvä alku. Jos näin ei ole tehty, autamme arvioimaan voiko asiassa vielä esittää vaatimuksia vastapuolta kohtaan.


Kiinteistöriidoissa, kuten yleensä kaikissa muissakin riita-asioissa, sovinto on usein nopein ja edullisin vaihtoehto. Sovintoon pääsemiseksi pitää kuitenkin käydä neuvotteluja vastapuolen kanssa ja onkin aivan yleistä, että alussa vastapuoli kiistää kaiken eikä ole valmis suostumaan vaatimuksiin. Hankkimalla näyttöä ja neuvottelemalla on kuitenkin mahdollista saada molempia tyydyttävä ratkaisu. Vastapuolen kieltäytymisestä ei siis kannata säikähtää tai ajatella, ettei olisi oikeutettu korvaukseen.


Asianajajamme ja juristimme osaavat arvioida, onko asiassasi mahdollisuuksia korvauksen saamiseksi ja milloin sovintoehdotukseen kannattaa suostua.

Ota yhteyttä ja anna meidän auttaa!