Avioehto – Järkevä ja riitoja ehkäisevä sopimus

Miksi tekisimme avioehdon, kun suhde on vahva ja liittomme tulee olemaan luja?

Ihmisellä on kyky toivoa asioissa hyvää ja avioehdon tekeminen tuntuu välillä ongelmien hakemiselta. Käytännön kokemuksella sen tekeminen, on kuitenkin erittäin suositeltavaa. Yleensä avioehdon sisältönä on, että kumpikin osapuoli pitää kokonaan oman omaisuutensa ja toisella puolisolla ei ole lainkaan avio-oikeutta toisen omaisuuteen. Tällöin erotilanteessa molemmat saavat yleensä pitää oman omaisuutensa nimiperiaatteen mukaisesti. Erotilannetta avioehto helpottaa, koska varallisuussuhteet on helpompi selvittää. Ongelmana on se, että kumpikaan osapuoli ei voi nähdä tulevaisuuteen, ja sitä kautta tietää varallisuuden muutoksista ja tilanteesta mahdollisella eron hetkellä. Kun pyrimme ajattelemaan solmiessamme liiton, että tämä liitto tulee kestämään, on välillä vaikea ajatella avioehtoa taloudellisten asioiden normaalina hoitamisena. Vähintäänkin tulisi selvittää itselleen, mitä avioehdon tekemättä jättäminen konkreettisesti tarkoittaa.

Erotilanne on aina kuormittava ja eri asteisesti riitaisa. Tilanne erossa ei kuitenkaan usein riitaudu niin pahaksi kuin ilman avioehtoa, jos sopimus on tehty asianmukaisesti. Erityisen suositeltavaa ja järkevää, sen laatiminen on, jos puolisoilla on isot varallisuuserot tai jompikumpi on yrittäjä. Jos olet kartuttanut ison omaisuuden ennen avioliittoa tai olet perinyt yllätykseksesi ison omaisuuden tai jopa olet voittanut lotossa, niin erotilanteessa, voi tuntua todella katkeralta luovuttaa tästä laskennallisesti puolet ex-puolisolle. Tilanteita, joissa ero on laitettu tällaisen tapahtuman jälkeen nopeasti vireille, on tullut paljon eroasioita hoitaneena vastaan. Ilman avioehtoa kumpikin puoliso saa yhteisestä bruttovarallisuudesta laskennallisesti puolet. On hyvä muistaa, että avioliiton aikana avioehdon olemassaolon voi kuitenkin huomioida omaisuutta kerrytettäessä esimerkiksi, kun on mietinnässä kenen nimiin hankittu omaisuus laitetaan. Yleensä tasajako yllättää ja taloudellinen tilanne tulee haastavaksi ainakin tasinkoa maksavalle osapuolelle.

Erotilanne käytännössä tapahtuu nopeasti ja siihen on vaikea taloudellisesti varautua, varsinkin jos osituksen sisältö tulee yllätyksenä, eikä siihen ole varautunut. Yleensä mukana on osapuolten lapset, jolloin olisi tärkeä saada ero hoidettua mahdollisimman sopuisasti. Monesti tilanne on se, että yhteinen kotina lapsille ajateltu omakotitalo joudutaan myymään, koska kummallekaan osapuolelle ei ole taloudellisia resursseja jäädä erotilanteen synnyttämän paineen ja muutoksen vuoksi siihen asumaan. Eroon liittyy myös muuta kuormittavuutta ja se jo on monelle tarpeeksi kestää, siten ammattilaisen palkkaaminen laki- ja taloudellisten asioiden hoitamiseen, on todella järkevää ja vähentää tilanteen kuormittavuutta.

Johtopäätöksenä avioehdolla on edelleen turhaan negatiivinen kaiku ja se tulee ajatella järkeväksi ja riitoja ehkäiseväksi taloudellisia asioita koskevaksi sopimukseksi. Osapuolet voivat tulla hyvinkin erilaisista taustoista ja toinen osapuoli ei näe tilannetta samalla lailla kuin itse näkee. On ikävä huomata tämä vasta erotilanteessa.

Lue myös:
Avioehto – asiakirja pahan päivän varalle


Lisätietoja:



Asianajotoimisto Annia Oy – Anna asiantuntijan auttaa