Author picture

Miten välttää sudenkuopat avioero-osituksessa?

Avioero tulee vireille, kun toinen puolisoista tai molemmat puolisot yhdessä jättävät avioerohakemuksen käräjäoikeudelle. Samalla syntyy ositusperuste ja puolisoiden omaisuus arvostetaan tähän hetkeen. Sen jälkeen voidaan toteuttaa avioero-ositus.

Avioliitossa puolisot omistavat itse oman omaisuutensa ja avioero-osituksen tarkoituksena on avio-oikeuden toteuttaminen eli sen määrittäminen, kuinka paljon enemmän omistavan puolison on suoritettava tasinkona vähemmän omistavalle puolisolle. Puolisot voivat yhdessä sopia omaisuuden osituksesta ja tasingosta. Lähtökohtaisesti tasingosta ei makseta veroa. Tämä on myös halvin ja nopein keino saada omaisuus jaetuksi.

Avioero-ositukselle ei ole annettu mitään määräaikaa, mihin mennessä se tulee tehdä. Usein puolisot eivät tee avioero-ositusta vuosikausiin tai tekevät käytännössä suullisesti sopimalla osituksen, jolloin siitä ei tehdä virallista asiakirjaa. Tämä saattaa aiheuttaa ongelmia vielä vuosien jälkeenkin esimerkiksi tilanteissa, joissa entiset puolisot ovat menneet tahoillaan uudelleen naimisiin ja saaneet uusien puolisoiden kanssa lapsia tai toinen puolisoista kuolee. Parhaiten voidaan välttää myöhemmin eteen tulevat ongelmat, jos avioero-ositus laaditaan kirjallisena ja kohtuullisen ajan sisällä.


Heräsikö kysymyksiä? Ota meihin yhteyttä!


perinnönjako

Kuolinpesäosituksen ongelmakohtia

Perintöoikeuteen liittyvä lainsäädäntömme on hyvin vanhaa. Lainsäätäjä ei ole osannut ottanut huomioon, että ensin kuolleen puolison leski saattaa hyvinkin elää kymmeniä vuosia puolisonsa jälkeen ja mennä jopa uudelleen naimisiin. Lisäksi ajateltiin, että niin erotilanteessa kuin kuoleman tapauksessa ositus tehdään melko pian.

Käytännössä on varsin yleistä, että ensiksi kuolleen puolison jälkeen ei tehdä lainkaan ositusta. Tämä saattaa tehdä asioista myöhemmin monimutkaisia ja vaikeaselkoisia. Asiaan vaikuttaa esimerkiksi se, että viime vuosikymmeninä ihmisten varallisuus on huomattavasti lisääntynyt. Lisäksi huomattavasti yleistynyt perhemuoto on uusioperheet, jolloin puolisoilla voi olla sekä yhteisiä että aiemmassa suhteessa saatuja rintaperillisiä. Hyvin yleisiä ovat myös aviopuolisoiden keskinäiset testamentit ja avioehtosopimukset sekä ennakkoperinnöt ja lahjat, jotka vaikuttavat ositukseen ja perinnönjakoon. Asiaan liittyvien seikkojen selvittämiseksi suosittelemme kääntymään mahdollisimman aikaisessa vaiheessa asiantuntevan lakimiehen puoleen.

Ensin kuolleen puolison perunkirjoituksessa leskellä on velvollisuus ilmoittaa myös oma omaisuutensa, vaikka puolisot olisivat tehneet täysin avio-oikeuden poissulkevan avioehtosopimuksen.

Anna Annian auttaa

Asianajajamme auttavat sinua mielellään, mikäli sinulla heräsi aiheen tiimoilta jotain kysyttävää. Tarjoamme sinulle 15 minuutin ilmaisen alkukartoituksen, jossa voit keskustella tilanteestasi asianajajamme kanssa. Voit ottaa meihin yhteyttä ilman sitoutumista matalalla kynnyksellä. Pyynnöstä voimme myös antaa sinulle hinta-arvion koko toimeksiannosta, jos päätät aloittaa yhteistyön kanssamme. Ota yhteyttä!

Jaa blogikirjoituksemme