Työnantajien joululahjat ja niiden verotus

Monella työpaikalla tykätään antaa työntekijöille pieni joulutervehdys. Tiesitkö, että lahjan hinnalla ja luonteella voi olla merkitystä sen verotuksessa?

Lähtökohtaisesti pienet tavaralahjat eivät ole verotettavaa tuloa, vaikka sellaisen saisi työpaikalta. Pieneksi lahjaksi katsotaan tavallisesti enintään 100 euroa maksava lahja. Tässä kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä esimerkiksi vapaasti valittavissa oleva lahjakortti, jolla voi ostaa haluamansa tuotteen tai palvelun, katsotaan verotettavaksi tuloksi. Jos taas lahjakortti on esimerkiksi tiettyyn tavaraan tai palveluun sidottu, tällöin sitä ei katsota verotettavaksi tuloksi.

On myös mahdollista, että työntekijällä on vaihtoehtona useita samanarvoisia tuotteita ja hän saa valita niistä mieleisensä. Tällöinkään verovelvollisuutta ei synny. Kannattaa kuitenkin huomioida, että verovapaus vaatii, että kaikki työntekijät saavat samanlaisen lahjan ja lisäksi aiemmin samana vuonna työnantajalta saadut verovapaat lahjat tulee huomioida. Näiden osalta kuitenkin erityiseen merkkipäivään kuten pyöreään syntymäpäivään tai esimerkiksi häihin liittyvää lahjaa ei tarvitse huomioida.

Joulurahat- ja bonukset ovat kuitenkin palkaksi katsottavia ja niistä pitää maksaa veroa. Jos työnantajana tai -tekijänä tietyn lahjan verovelvollisuus mietityttää, autamme mielellämme verovelvollisuuden selvittämisessä.

Ota yhteyttä ja anna meidän auttaa!